2011. január 23., vasárnap

Kirándulás Dobogókőn

Ma a Pilisben voltunk. A Ferenczy sziklát akartuk meglátogatni, az végül elmaradt. Mikor megérkeztünk, felhőben volt Dobogókő, szél fújt. Otthon csodaszép idő volt, de 5 perc múlva szél el, és a nap kisütött. Meghoztuk a fényt :-)
Ősszel voltunk itt 4 napra, kirándultunk, szuper volt. Ajánlom a Théry Ödön Turistaházat vagy annak az appartmanját, ami nem sokkal drágább. Szuper a kaja a turista házban. Ma is sikerült egy jót kirándulni.
Sokan mondják, hogy a Pilisben úgy mennek a vízvonalak és energetikai vonalak, hogy azok nagyon hasznosak az ott járók számára. Ma is, és múltkor is tapasztaltam ezt. Timi múltkor is állandóan sétálni akart, ma pedig mikor hazaértünk, olyan szépen guggolt és állt fel többször mint még soha. Valami működik. És bár -2, -3 fok körül járt, sehol az úton nem volt hó, csak ott, Timi tök jól bírta a kb. 3 órás sétát, nem fagyott le, dumált a hátihordóban, és még aludt is benne egy kicsit. Tök jó fej volt, mint mindig. Lehet rá számítani! Nekem pedig nagyon jól esett a kirándulás! Mind az öten kipirultan értünk haza.

KTGY - Kinga, Anyu nátha

A régóta taknyos Kingámnak eltűnt a náthája, tegnap megkezeltem őt a kapcsolatteremtő gyógyítással. Kipróbáltam, hogy ilyen "kis" esetekben mi a helyzet, mint a nátha. De működik. Anyukámnak is kipróbáltam megint, mert most nagyon náthás, facsarta az orrát, most már neki sem folyik úgy.

KTGY - Mit tegyek?

XY napok, hetek óta gondolkodott, hogy nagy fiával mi tévő legyen, mert egy fontos nevelési ponthoz értek. Szerelem contra sport/tanulás komoly lelki vivódásokat okozott az édesanyának. A kezelés végére letisztult, mi a teendője.

KTGY - Anyu térde, Tesóm dereka

Anyu nem tudott régen a lépcsőnkön felmenni. Csak mászva, húzta magát a lépcsőfokokba kapaszkodva. Megkezeltem a kapcsolatteremtő gyúgyítással, és azóta fel-le megy, és csak a falat fogja, korlát hiányában. Kevésbé is fáj a térde. Orvosok szerint térdprotéézis kéne, csak arra várnak, hogy elviselhetetlen legyen a fájdalma. Elküldöm őt csontkovácshoz is. Már rá tudtam venni. Mindenestre haladunk a gyógyulás felé.

Tesóm a második gyerekét várja, és mikor az elsőt emlegette, és letette, úgy is maradt. Nem tudott felkelni, nagyon fájt a dereka. Aztán, mivel Karácsonykor volt, és én otthon voltam, távolból kezeltem, majd felállt és kiment wc-re. Távolból is működött.

Úgy döntöttem, hogy összeírok néhány apró-cseprő esetet, mire is jó ez. A nagyok előtt még állok készen.

2011. január 20., csütörtök

Web lap címe

Átírtam a címet. Régi cím: Timi, aki fényt hozott. Új cím: Timi, akit a fény hozott.
Mióta láttam ez utóbbit egyszer leírva, mindig ennek olvastam a régi címet is. Muszáj volt átírni. Így pontosabb.

Rólam szól - járatás hátfájás nélkül

Mikor mászni tanítani elkezdtem Timit, kissé nehezen ment nekem, mert hát korábban nem volt jellemző tartásom az egyenes lábbal, földig hajlított törzzsel való járás. Beletelt vagy fél évbe, megszoktam, mégha fájdalmas is volt, most már jól bírok akár 30 percet is így lenni, anélkül, hogy felállnék. Persze utána kb. 2 perc, míg kiegyenesedek... :-)
Mostanában Timi imádja, ha járatjuk. Persze az ő kezeit nem szabad a magasba emelni, mint egyéb esetben a járássegítéskor, hanem 45 fokban kell hajolnom, hogy kezei lent legyenek és a törzsét tartsam. Nekem bizony fájt nagyon a hátam, nyakam, derekam, néha azt hittem, hogy kettétörik a hátam, olyan görcsbe tudott állni.
Úgy éreztem, megint én vagyok a szűk keresztmetszet, Timi menne, szeretne, de én mégha csendben is, bár néha nem, de ordítok a fájdalomtól, miközben járni tanítom. Ez nem mehet így, éreznie kell az én boldogságomat, és boldog akarok lenni, hogy itt tartunk. Járatást imádja, mászatást közepesen, kúszatást utálja. Szeretném, ha jókedvét megtartaná ebben. Így elmenten Váradi Tamáshoz, egy csontkovács kezelésre. Hihetetlen élménnyel gyarapodtam! Hogy én milyen ropogós vagyok. Mindig is ropogott térdem, bokám, de ez brutál volt. Nyakam, gerincem, hátam kiegyenesedett, csípőmnél a combcsontom helyrekerült, testem fellélegzett. Ez energiát adott, és nagyon jó kedvet. Megerősített, hogy Timinek is kell ilyen jellegű kimozgatás. Megyek is tanfolyamra, hogy otthon is jobban menjen ez. Sokat ropog a könyöke, válla, a gerincével azért óvatosabb vagyok, de kell egyenesíteni azt is minden irányba. A könyöke, válla már a fekvőtámaszok közben is ropog.
Elképesztő: mind a csontkovácsolás, mind a szellem műtét náluk mekkorát dobott rajtam. Nagy-nagy köszönet!

Szemészet dévény + hit - 2011.01

Egy szuper szemészünk van! Ha nem csak a szemmel van a küzdelem, akkor mindenképp őt ajánlom, mert azon nagyon kevés doktornők közé tartozik, aki képes a gyereket egészben látni, és nem csak a szemét nézi.
Bűbájos, hozzáértő nagyon, egy professzor ajánlotta nekem őt. Dr. Maka Erika a neve, van magánrendelése is, mi ott voltunk, egyébként a Szemészeti Klinikán dolgozik. Mások szemüveget akartak adni Timire, és az ő kis feje kb. 1/3 akkora lett volna, mint a szemüveg. Mondtam a dokiknak, de hát hogy lehet szemüveget adni egy földön fekvő babára úgy, hogy kb. 5-5 cm-t túllóg a fején. Ez volt egy évesen kb. Akkopr végképp semmilyen mozgást nem indukálhatunk. Ez a dokinő a takarást javasolta, ami sokkal szimpibb volt. Azt mondta, hogy szemüveget semmiképp nem kell, mert a gyerek egész testét / izomzatát látván meg van, hogy miért bandzsít be. Azóta persze kb. 3 hónap ragasztás után egyre kevésbé ragasztottam, a végére már nem is, és erre ma mit mondott??? Hogy nem is kell tovább ragasztani, nem indikolt, mert szépen fejlődik, hagyjuk, hogy magától fejlődjön a szeme. Persze mindig mondtam, hogy a dévény féle szem kezeléseket csináljuk, a dévényes is, és mi is otthon. No és az a hit, hogy mi már egész-ségesek vagyunk. Hogy Timi szeme is szép, meggyógyult az is már októberben a Váradi Tamásnál, és ez így is van. Hallomásból tudom, hogy nála nagyon sokan leteszik a szemüveget. Szépen haladunk a legjobb úton.
Ez elég is volt a javuláshoz. Hihetetlen boldog vagyok.

2011. első félév

Változások a kezelésekben 2011 januárjában:
  1. Heti 2 dévény. Edit visszaáll munkába, de Beanál is maradunk. Őt is nagyon megkedvelte Timi, már nem is mindig sír, sőt néha nevet és sír egyben.
  2. Bejött egy új dolog februártól: csontkovácsolás Váradi Tamásnál (http://www.varadi-tamas.hu/) és Szabó Évánál. Mindkettő energiakezelést is csinál. Működik nagyon ez is. Dévénnyel együtt szuper!
  3. TSMT-re havi 2x megyünk csak, mert messze van, és sok az inaktív idő az utazás során. De itthon nyomjuk a tornákat.
  4. Gyógyúszás Mattesz Csillánál.
  5. Elkezdtünk Timivel kiropraktikára is járni, Kálbori Zsolthoz: http://www.kiropraktika.hu/ Mivel azt hittem, hogy gyerekeket nem csontkovácsolnak csak ide kezdtünk járni. Jó is, de nagyon rövid ideig tart, és hát nem is olcsó. Én inkább híve vagyok a teljes test átdögönyözésének, mint csak rövid ideig tartó kicsi stimulációnak.
  6. BEMER biomágneses rezonanciás kezelés. Bérlünk itthonra, ez is mindenre hat, stimmulál, immunrendszer, mozgáskoordináció, lelki világ, úgy minden... 1.5 hónapra béreltük, talán lazult tőle Timi.
  7. NES terápia: ezt is elkezdtük, sejt, csont, izom cseppekkel.
  8. Schüssler só és Hummel gél februártól.

2011. január 7., péntek

Köszöntő

         Szeretettel köszöntelek Timi honlapján!       

 



Tekintsd meg történetünket, milyen fejlesztésekre járunk, és hogy a lelki világunk hogyan alakult az elmúlt évek során. Talán Neked is tud segíteni, talán elgondolkodtat...

Jó olvasgatást!
Hárosi Brigitta
06-30-8645988

2011. január 6., csütörtök

Kreatin és Gaba

Azóta azt hallottam, hogy óvatosan kell vele bánni, mert ha túladagolod, akkor pont, hogy leállítj az agyműködést... Mi már nem szedjüks, csak rövid ideig szedtük, de nekem nem tetszett.


Bocs, hogy angol... Néhány info a Kreatinról és Gabáról

Mi a Nahrin Narosint szedjük az multivitaminokra, magnéziumra, stb. A kreatint meg izomnövelésre. Mi egyeztettünk a dokinkkal, ő nem mondott nemet, baja nem lehet tőle. A mi adagolásunk: 6 hétig egy fél mokkáskanállal, majd 2 hétig szünet, aztán újra.
Ha ebben gondolkodtok, egyeztessetek előtte az orvosotokkal!

Supplements helpful for Cerebral Palsy

Multivitamin/minerals
Caused by varying factors, individuals suffering from Cerebral Palsy often suffer from an extremely reduced caloric intake. Some have a hard time communicating their needs for food or food preferences, and some have a hard time feeding themselves. Other persons suffer from a certain amount of oral motor dysfunction and lack the ability to provide sufficient self-maintenance. [9] Whatever the reason, the end result can be stunted growth, especially in children.[10]
Due to the poor nutritional status of many children with Cerebral Palsy, there is a lack of essential vitamins and minerals needed for optimal growth and development. One particular study involved 19 spastic quadriplegics between the ages of 3 and 20, being fed by means of a gastrostomy tube. It was noted that 16 of the participants had insufficient vitamin D intake, while 11 had a calcium intake of less than 80% of the RDAs established dosage. [11] Supplementation with a multivitamin would assist these persons in meeting their individual vitamin and mineral requirements, which are not being fulfilled due to factors greater than themselves.
Gamma-aminobutyric acid (GABA)
An amino acid produced in the brain, gamma-aminobutyric acid (GABA) is an amino acid/neurotransmitter that fosters communication between nerve cells. Large amounts of research implicate its role in the provocation of seizure activity when in short supply. GABA is an inhibitory neurotransmitter, and when not present in adequate amounts, the lack of inhibition can lead to over excitation that results in convulsive episodes. [12 To this end, many standard epilepsy drugs, such as benzodiazepines and phenobarbital, aim to boost GABA levels in the brain. Rather than achieving increased levels of GABA when using powerful drugs with many side effects, one can directly augment GABA levels via supplementation with the amino acid itself. The addition of supplemental GABA into diet may have a positive effect on reducing seizure activity often seen in those with Cerebral Palsy. In addition, supplementation with GABA can help reduce spasticity and rigidity common to those with Cerebral Palsy by limiting over excitation.
Creatine Monohydrate
Creatine monohydrate is commonly used to improve athletic performance by increasing muscle mass and function. Found primarily in skeletal muscle, it is thought that creatine enhances the body’s ability to regenerate energy (ATP), and decrease the recovery time from intense exercise. In those with muscular dystrophies, short-term supplementation seems to improve muscle strength and improve the many activities of daily living. [13] Due to the muscle rigidity, and weakness and atrophy seen in those with Cerebral Palsy, creatine could be helpful in maintaining muscle mass and strength.
Magnesium
Many of the most commonly encountered symptoms in persons with Cerebral Palsy include sleep disturbances, muscle rigidity, muscle spasms and anxiety. Supplementing with magnesium may help to alleviate all these symptoms. Magnesium is found in a high abundance throughout the body, and more particularly, in cells. It is a mineral that plays a major role in enzymatic reactions including those responsible for cellular energy production. [14] Magnesium is involved in over 300 enzymatic reactions in the body, and is also essential for the proper function of nerves and muscles and transmission of these impulses across the neuromuscular junction. [15] One study involving a person with paraplegia suffering from painful muscle spasms was given intravenous magnesium and subsequently experienced immediate pain relief. [16] Another study showed the benefit of magnesium in reducing pain postoperatively. In 24 patients undergoing surgery, preoperative magnesium supplementation greatly reduced the need for postoperative pain-relievers, including morphine. [17]
Docosahexanoic acid (DHA) and Eicosapentaenoic acid (EPA)
DHA and EPA are long chain polyunsaturated fatty acids derived from fish and other marine animals as well as microalgae. DHA and EPA are both omega-3 fatty acids, and compete with arachidonic acid in the cyclooxygenase and lipoxygenase pathways.[18]
DHA is used as a supplement for preterm infants and is now a standard ingredient in many infant formulas. DHA is vital during the first four months of life to enhance mental development. DHA is also used for enhancing vision, treating depression, and reducing aggressive behavior in people under stressful situations. In combination with eicosapentaenoic acid (EPA), DHA is employed to optimize proper brain function. Both fatty acids play a major role in brain function and are thought to contribute to proper structural arrangement, neurologic development, and synaptic membrane cohesiveness. [19] In addition, research shows that DHA exerts a helpful effect on visual acuity, learning ability, and memory. [20] Because of these functions, supplementation with EPA and DHA may help to optimize neurologic function in people with Cerebral Palsy.

Forrás: http://www.supplementnews.org/wiki/cerebral_palsy

Paradicsom vs Pokol

Istennel beszélget egy ember.
- Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol?
Isten odavezeti két ajtóhoz. Kinyitja az egyiket és megengedi az embernek, hogy betekintsen. A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal volt és az asztal közepén egy nagy fazék, benne ízletes raguval. Az embernek elkezdett csorogni a nyála. Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halálsápadtak voltak. Az összes éhezett. Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Mindegyikük elérte a ragus tálat és vett egy kanállal. De mivel a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, nem tudták a kanalat a szájukhoz emelni.
A szent ember megborzongott nyomorúságukat, szenvedésüket látva. Isten ekkor azt mondta:
- Amit most láttál, az a Pokol volt.
Majd mindketten a második ajtóhoz léptek. Isten kitárta azt és a látvány, ami a szent elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában. Ott volt egy nagy kerek asztal, egy fazék finom raguval, amitől ismét elkezdett folyni a szent ember nyála. Az emberek az asztal körül ugyanúgy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben.
De ez alkalommal az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással. A szent ember ekkor azt mondja Istennek:
- Én ezt nem értem!
- Ó, pedig ez egyszerű - válaszolja Isten - ez igazából csak "képesség" kérdése, ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak.

Vitamin hegyek

Szedjük 2 évesen:
- folsav, D-vitamin
- Nahrin Narosin sváci szupervitamin piros bogyókból (okosító)
- Tahitian Noni, szintén szupervitamin, Tahitiből (immunrendszer, talán jobban eszik)
- Creatine/Kreatin, a testépítők használják, izomtömeg növelésére
- Gaba (néha), agyi ingerület átvitelben szerepet játszó aminosav
- Aloe Berry (néha)
- Dr.Steinberger (néha)
- Bio családi / reggeli italok (100% gyümölcsből)

2.5-3 évesen:
- Nahrin Narosan
- Noni
- kalcium-mg tabletta Amway
- izomrost por Amway
- homeo alkati bogyók a takony kiürítésére

Dévény itthon

Edit kb két hónapra kiesett a tornáztatásból, így itthon még nagyobb erőbedobással csinálom neki. Egészen felszabadultam, már nem csak a feladatokat követem, hanem én is használom a fantáziám, én is találok úgymond új gyakorlatokat, ahogyan éppen érzem, hogy Timinek mire van szüksége. Ez is beletelt két évbe, és Edit kitartó munkájába, amivel engem is tanított mind pszichésen, mind a gyakorlatban. Korábban az előírtakat csináltam, sorrendben, most már jobban érzem, mit mikor, hogyan. De nagyon várjuk, hogy újra mehessünk hozzá! Timinek is mindig mondom, hogy gyere, tanuljunk meg mászni, hogy mire visszamegyünk, meglepjük Editet... :-)

2011. január 5., szerda

Látás javítás

Timi elkezdett félévesen nagyon bandzsítani. Két szemész is szemüveget akart adni (egyik a Pálfia egyik tanítványa, másik a Sényi Kati), de hisz szmeüveggel egy hason fekvő gyermeket nehéz elképzelni, főleg, ha a szemüveg 5x akkor, mint a feje. Hogy teszi le a fejét? De ők a szemét nézték, nem a gyereket. Végül eljutottunk egy nagyon kedves és hozzáértő doktornőhöz, a Maka Erikához, aki szintén a Szemészeti Klinikán dolgozik, koraszülött specialista is, és szuper kedves és figyelmes (igaz a magánrendelőben voltunk). Ő egészben nézte a gyereket. Ő szerinte takarni kell a szemét, hogy a bandzsasága múljon. Eleinte csináltuk, aztán egyre kevésbé, mert nagyon nyűgös lett tőle Timi. A Dévény tornán megtanultam a szemét masszírozni, kezelni, ami rengeteget javított rajta. Bár néha olyan volt, mintha beuhúztak volna neki, mégis sokkal jobb volt naponta 1-2 percet sírva kibírni, mint órákat elvesztegetni a takarással, vagy szemüveggel. Én mondtam ezt a doktornőnek, azt mondta, hallott már róla, és neki mindegy, mit csinálunk, lényeg, hogy javuljon, de mint orvos a takarást mondja.
Miután a Váradi Tamásnál jártunk, igen nagyot javult a szeme, sokkal tisztább lett a tekintete, nagy lányosabb, és szebben állt a szeme, sokkal kevesebbszer és kevésbé csusszant össze meg szét. Akinek szem problémái vannak, ajánlom a Tamást, ezek egyszeri kezelések, veszítenivaló nincsen. Elérhetősége: http://www.varadi-tamas.hu/

Mászás tanítás - rábeszéléssel

Meg szoktam mostanában beszélni Timivel, hogy szeretne-e egyedül mászni, úgy mint a testvérei is másznak, meg járnak, mire ő bólogat. Erre föl, mindig sokkal könnyebben tudom mászatni, mint ha nem beszélem meg vele.