2011. szeptember 29., csütörtök

Még kell tanulnom - Timi tanít

Timitől a minap megkérdeztem:
- Timi, nem tanultam még eleget (Tőled)?
- Nem.
- Sokat kell még tanulnom?
- Igen.
- Meg tudom tanulni?
- Igen.

Igen, többet tanulok én Timitől, mint Timi tőlem...
Fantasztikus élményekkel gazdagodtam vele, egész más irányba terelte az életem, a fontos dolgok felé, és csodálatos embereket ismerhettem meg.

Egy kis történet:

Mindannyian cserepek vagyunk

Kínában egy vízhordozónak volt két nagy cserépedénye. A cserepek annak a botnak egy-egy végén lógtak, amit a nyakában hordott. Az egyikedényen volt egy repedés, míg a másik tökéletes volt és mindig egy teljes adag vizet szállított. Két teljes évig ment ez így, minden nap: a vízhordozó már csak másfél edény vizet szállított vissza a házba. Természetesen a hibátlan edény büszke volt a teljesítményére, hisz tökéletesen csinálta. De a szegény törött cserép szégyellte tökéletlenségét és nyomorultnak érezte magát, hogy csak feleannyit tudott teljesíteni... Két év keserűség után egyik nap megszólította a vízhordozót a pataknál.
- Szégyenlem magam, mert a víz szivárog egész úton hazafelé.
A vízhordozó így válaszolt a cserépnek:
- Észrevetted, hogy az ösvényen virágok csak a te oldalon teremnek, s nem a másik cserép oldalán?
Ez azért van így, mert virágmagot szórtam az ösvény ezen oldalára ismerve a hibádat. Minden nap locsoltad őket, amíg visszasétáltunk a házamba. Így már két éve szedem le ezeket a gyönyörű virágokat, hogy az asztalt díszítsem velük. Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a gyönyörűség nem ragyogná be a házamat.Tanulság:

Mindannyiunknak van saját különleges hibája, mindannyian törött cserepek vagyunk. De ezek a törések és hibák, amik mindannyiunkban megvannak - teszik az életünket olyan nagyon érdekessé és értékessé. Csak el kell fogadnunk mindenkit olyannak, amilyen és a jót meglátni másokban.
Ezért a legjobbakat kívánom az összes törött cserépnek!

Így tornáztunk régen otthon

Timit 1.5-2 évesen így tornáztattam otthon. Azóta sokkal könnyebb lett a torna, mert mindent összekötök értelmi fejlesztéssel is, és így nagyon könnyen megy, nem is értékeli tornának, hanem játéknak...
De akkor úgy gondolom annak volt meg a helye, hiszen a tornák elején bár játékosan melegítettem be, utána jött a kemény rész, majd újra kis lazítás. Most scak játékosan, könyveket nézve, boltosat játszva, állatokat etetve, kisebb szerepjátékokkal együtt csinálom mindezt. Timinek így igazi nagy élmény, szereti az egészet (egy-két rész van, ahol nyöszörög, de sírás már nincs), nekem viszont mindig újabb és újabb fejtörést okoz, hogy mivel dobjam fel a tornát!



1.rész - bemelegítés



2.rész - torna

Timi énekel

Imád énekelni.
Az utazások alatt mindig énekeltem neki, amire persze lehet mondani, hogy büntetés a gyereknek az én hangommal :-), de legalább megszeretett énekelni. Minden üres időnkben énekelünk, és most már beszélgetünk is. Jelenleg ott tart beszédben, hogy minden szónak az első 2-3-4 hangját kimondja, így már egészen jól el lehet kommunikálni. Nyáron még csak az első 2 hangnál tartottunk, és így is egészen jól sikerült egy kis film, amikor is énekel, bár kissé zavarban van a kamera előtt... Az éneklés során a következő szónak az elejét mondja ő, aztán én megismétlem, és mondja a következőt. Azaz, tudja az éneket, csak még kimondani kell gyakorolni a teljes szót. Így ma kb 50 dalt tudunk énekelni, rengeteget.

2011. szeptember 22., csütörtök

Egy lépéssel közelebb a valósághoz

Ma megmutatta Timi, hogy amit Tamásnál láttam majdnem egy évvel ezelőtt, hogyan is közeledik.
Láttam Tamásnál, ahogy fut felém egy pár szál virággal.
Most Apa lábai előtt állt, Apa ült a kanapén, és hozzám akart jönni. Mire én mondtam Timinek, hogy gyere. Kettőnk között volt kb egy méter. Semmi kapaszkodó. Apa nem is fogta, és elindult, megtette egyedül az első kis lépéseket, saját akaratából, saját erejéből, saját kedvére, saját önbizalmából! Akart, ott volt, jött, és célba ért.
Persze még sok a teendő, hogy ez önállóan menjen, de látom, látom, hogy meg lesz, ráerősítünk, megerősödünk, és minden meg lesz, a legnagyobb boldogságunk teljesülni fog.

Anya újra dolgozik egy kicsit

Jó újra dolgozni. Már majdnem 3.5 éve nem dolgozok, vagy csak keveset nagyon, és most újra volt pár alkalom, hogy elmentem. Ilyen mikor Anya dolgozik... :-)




SegítsÉG! - Kezdődik a suli! Azaz, 1+1=3 ???


Csodálatosak, nem?
Imádom a gyermekeim, a családom, annyit köszönhetek Nekik! Sokan úgy gondolják, hogy majd az iskola megnevel, majd ott tanulsz. Nem, a gyerekeim a legfontosabbakat azt hiszem már elkezdték megtanulni, és remélem sosem felejtik. Az iskola csak egy plussz vonal, ami mellett a többit nem szabad hanyagolni. Az iskolában csak egyfajta szempontből tanulja a világot, pedig több szögből kéne nézni. 
A fontos, amit itthon lát és hall. Még ha nem is mindig sikerül olyat és úgy mondani és tenni, mint azt szeretném, de következőre újra próbálom.
A legfontosabb belül van, adni, adni és adni, az igazért kiállni, az ősi hitet erősíteni, az igazi múltat megismerni. Az iskolában ezeket nem lehet, ezeket máshonnan kell megtanulni. De sajnos mi is még csak kezdő tanulók vagyunk, de legalább elkezdtük! Ezt mind szeretném, ha Apa és én át tudnánk Nektek adni, az iskolai követelmények mellett is, és Ti tovább fejlesztenétek!!!
A kedvenc gondolatom, amely az iskolát és a hitet tükrözi V.Megre: Anasztázia c. könyvből való, ahol a jólmenő gazdasági szakember, kereskedő a természet ölelésében felnövő öt éves fiát teszteli matematikából.
- No fiam, mennyi egy meg egy?
- Három édesapám.
- Nem, nem jól tudod, az kettő.
- Nem édesapám, ne haragudj, de az három. Amiről Te beszélsz azok a holt számok, azokra igaz, de az ÉLŐ számok körében ez három -  Édesanyám + Édesapám = Szüleim és én, azaz három!!!

Kinga és Botond már nagyok, őket a kor követelményei szerint kezdtem nevelni, hiszen én is ebben nőttem fel. De Timin látom azt a plusszt, amit szeretnék, ha meg tudna részben tartani, hogy értse meg az egészet, amit mi csak részben láthatunk, érezhetünk.


Botond egyszer azt mondja, hogy
- Anya, már tudom, mit jelent, honnan ered a "Segítség" szó!
- No, honnan?
- Segíts! Ég!
És biztos igaza van. Erről beszélek részben... :-)

Mindeközben pedig ezt hallgattam, talán ez sem véletlen, Nektek küldöm a jövőtökre!
Csík Zenekar - Tartsd Magad Nemzetem



Egy másik kedvencem:
Wass Albert: A bujdosó imája





Csíksomlyóra gondolj vissza Kinga, ha erőre van szükséged!!!




2011. szeptember 21., szerda

Kinga, mint leendő gyógytornász

Kinga mélyreható elemzéssel elmondta, hogy miért és hogyan kell Timi talpáról a zsizsiket eltávolítani. Timi részben ezek miatt nem a talpára áll, csak külön kérésre. Ha ezek eltűnnek, könnyebben talpon áll. Ha Edit masszírozza jobb, ha Apa és én, akkor is alakul szemre valamit, de ha a Kinga, akkor el is tűnik. Nem hittem a szememnek. Eddig 2x csinálta, és szemmel láthatóan eltűntek a zsizsik hosszú időre. Csak neki. Kinga, mint gyermek, mint ártatlan és csupa jó szándékú és jó gondolatú ember, neki sikerül. Köszönöm!




Nyaralás - Balaton

Pihenős, de aktív, regenerálódós nyaralás volt a Balcsin, Zamárdiban. Nagyon élveztük mindannyian. Szerintem mindenki ki tudta pihenni magát! Az első felét ötösben, a második felét Daniékkal töltöttük. Boti Danával, Kinga Anitával, Timi pedig velem és néha Kingáékkal hatalmasat mulatoztak. Együtt aludtak, ettek, ittak, játszottak.
Timi a végére úgy kipihente magát, hogy egyenesen ült az etetőben!
Tihanyban 2 órát sétált. Úgy tűnik, hogy a szakrális helyeknek energia fokozó tünetük van. Ugyanez volt a siklósi várban, mint most Tihanyban, vagy korábban a Pilisben. Képzelődök talán?
Volt jó szél, így 2x vitorláztunk egy kétárbócos gyönyörű fa hajóval, kompoztunk Tihanyba 2x, átúsztam a Balatont (hideg volt!), homokoztunk, fürödtönk a nagy hullámokban, és bicajoztunk mindannyian.










                                     Timi órákat sétált!!!





                                            Anya szülinap...

                                   Barát lakás - Tihany






                                                                                                                      Balaton átúszás