2011. november 11., péntek

Mozgás fejlesztés a "TELJESSÉG" tükrében

Megszülettünk, és most hova menjünk, mit csináljunk?
(ha a születés/terhesség körüli, utáni időszak problémás volt)

Megszületett a kisbabánk: könnyedén vagy nehezen, természetes úton vagy nem, kellett rásegítés vagy nem – meglehetősen sokféleképp jönnek világra a gyerekek. Maga a születés egy természetes csoda, még akkor is, ha ezért meg kell dolgoznia anyukának, kisbabának.

Ha terhesség alatt, születéskor vagy az azt követő napokban bárminemű probléma jelentkezik, felléphetnek olyan kisebb-nagyobb eltérések, amelyek az idő múlásával súlyosbodhatnak. Persze sokféleképp lehet élni, meg lehet szokni a természetestől, az „eredeti”-től eltérőt is, de nem érdemes. Ha komolyabb nehézségek voltak akár terhesség,  akár születés-szülés alatt, akkor mindenképp érdemes fejlesztések után nézni, ami nem jelenti azt, hogy baj van, de preventív, megelőző céllal érdemes. Hogy hová????
Rengeteg módszer van, a magyarok ebben elöljárók, világhírűek a gyógyításban, sok világszinvonalú, egyedülálló kezdeményezés innen indul itthonról (Dévény, csontkovácsolás, Pető, Katona, BHRG, stb), nagy valószínűséggel mindenki megtalálja itthon a legmegfelelőbb gyógyító módot.


Komplex, a TELJESSÉG-et átfogó torna, mozgásfejlesztés

Megjártuk mi is a Petőtől a Katonáig, az egyik neurológustól a másikig – nem jött be (egyik sem).
Mi az, ami bejött??? 2.5 évesen találtunk arra a komplex módszerre rá, ami maximálisan használ!
Ez pedig a Dévény és a csontkovácsolás harmóniája!

A Dévény gyógytorna nem egy franchise, nem mindenki úgyanúgy csinálja. Egy nagyon alapos képzés után mindenki hozzáteszi egyéniségét, további tapasztalatait, és ötvözi őket. Vannak lazább, és vannak keményebb dévényesek. Sok helyütt lehet olvasni, hogy sírnak a gyerekek. Igen, sírnak, a dévényesek azt mondják, hogy csak az idegen kéz miatt, és a kezelés maga nem fáj. A kezelés nem fáj nagyon, ha nincs nagy baj, de ha baj van, igenis a kezelés fáj, hiszen az izmokat helyre kell rakni, és akárhogy is köntörfalazunk, az nem megy olyan könnyen. De 100%-osan megéri!!!! Tapasztalatból mondom. Ha csak csokit eszünk, chipssel, colával, nem leszünk csinosak, egészségesek, bár most óvjuk magunkat, nem teszünk semmit a jobb érdekében. A szépért, az egészségért tenni kell, és ez kis baba korban nagyon fontos, mert ekkor még minden izom, csont, ínrendszer, valamint az agyi területek kialakulása nagyon rugalmasak, mindent meg tud oldani. Ehhez viszont kell a jó szakember!

Ha már túl vagyunk a fél éves koron, akkor mit tegyünk? Mindenhol azt írják, hogy addig kell dévényeshez menni. Keressünk azért valakit?
Igen, igen, igen. Nem minden dévényes hajlandó elvállalni egy egy év körüli gyereket, nagyon utána kell járni, hogy ki hajlandó.
Nyilván nem minden esetben ez a jó módszer, de spasztikus, feszes gyerekeknél mindenképpen. Nagyon lazáknál különösen oda kell figyelni, és a gyógytornással megbeszélni, hogy hogyan képzeli az erősítést (fekvőtámaszok, guggolások, aktív tornák), mert lehet, hogy még lazábbá, hipotonabbá teszi a gyereket (eleinte még lazább lesz, de utána kell, hogy erősödjön!). Meg kell nézni, és a szülőnek el kell döntenie, hogy jó vagy nem. A szülői felelősség nagy, minden fajta fejlesztés során, sok mindenre rá lehet nézni, és aztán dönteni, hogy ez a módszer kell-e nekünk vagy sem, ezzel a fejlesztővel, gyógytornásszal vagy sem.

Hol lehet Dévényest találni? Meg kell kérdezni a védőnőt, a közelben hol van. Ha enyhe a probléma, mindegy melyik dévényeshez kerülünk, de ha komoly (agyvérzés, oxigén hiány, stb), akkor érdemes a fórumokon, blogokon utánanézni, hogy kihez érdemes menni, aki már sokat elért a bonyolultabb esetekben is, és azért nincs túl messze. Fontos, hogy nem érdemes órákat utazni, mert a passzív utazás többet árt, mint amennyit a jobb tornász használhat!

A Dévény módszer elég nekünk önmagában???

Dévény és csontkovácsolás

Az izmok kezelése mellett nagyon fontos az inak helyreállítása is. Hiszen az inak részben az izmok eredésére, tapadására szolgálnak, részben pedig az idegrendszeri végződések bennük találhatók, melyen keresztül az agy utasítást ad a cselekvés elvégzésére a gerincvelőn át. Ezért fontos a hármat egyben kezelni, az izmokat helyre rakni, fellazítani vagy erősíteni, továbbá az inakat, idegrendszeri végződéseket helyreállítani, hogy az információ a gerincvelőn keresztül eljuthasson a megfelelő helyre. De még itt van a gerincvelő is, mely a gerincben fut végig, és ha a csigolyák valamilyen okból kifolyólag elcsúsztak, már nem tud az info szabadon áramlani. Ezért a csigolyák és az egész gerincoszlop helyreigazítása ugyanolyan fontos, és szerves része a TELJESSÉG-nek. A gerincoszlopot, a csigolyákat a csontkovácsolással lehet helyretenni, ami nélkül az egész dévény torna, vagy akármilyen másik torna nem működhet kellő hatékonysággal!!!  
Egész-ség, mint szó a magyar nyelvben tartalmazza, hogy ha bárhol baj van, nem egy részt kell kezelni, hanem az egészet, akkor éred el az EGÉSZ-séget!!!

A csontkovácsolástól tartanak az emberek, mert az elmúlt 60-70 év próbálta kitörölni az emberek tudatából ennek hatékonyságát, hiszen a gyógyszerlobby-nak sokkal jobb a sok gyógyszert, fájdalomcsillapítót, kórházi kezeléseket, műtéteket eladni, mint pár perc alatt meggyógyítani valakit.
Egy rövid egyszerű példával szemléltetve: ha valakinek lúdtalpa van, mit csinál egy ortopéd orvos? Felír lúdtalp betétet, ortopéd speciális cipőket hordat a gyerekkel, ami a pronlámát meg nem oldja, csak kezelgeti, egész életében lúdtalpas marad. Mit csinál egy gyógytornász: azt mondja, hogy járj behúzott karmokkal, külső talpélen, ami fejleszti a lábat, erősíti, de meg nem oldja. Mit csinál egy csontkovács? Helyrerakja a csigolyákat, a medencét, és különösen a csípőt, amitől a lábboltozat azonnal megemelkedik. Kb 10-15 perc alatt, egyszeri kezeléssel gyerekkorban eltűnik a lúdtalp! (többszörös családon belüli tapasztalatból mondom) Lúdtalp esetében nem a talppal vagy lábfejjel van a gond, hanem általában a csípő van beállva, beszűkülve, azt kell helyretenni, és a probléma megoldódott, egy életre!
Egy biztos: aki megtapasztalta milyen is a jó csontkovácsolás, annak teljesen megnyíltak a lehetőségek ezelőtt a módszer előtt, rájött, miről is szól ez valójában.
Fájdalom? Nincs, annyi mint egy szúnyogcsípés egy-egy mozdulatnál. de tudni kell, hogy kihez megy az ember, nem mindegy itt sem, mint más módszereknél sem!
Milyen a jó csontkovács? Ez is egy olyan terület, hogy jól körbe kell járni, kihez megyünk el akár felnőttként, akár gyerekként. Vannak olyan csontkovácsok, akik orvosoknak hívják magukat (pl.: kiropraktőr), akik egy-két csigolyát tesznek helyre. Csakhogy a szervezet nem így működik. Mert ha egy el van csúszva, akkor a többi is, ezért megint a teljes testet lefedve, a teljességre törekedve kell csontkovácsolni, akkor jöhet csak helyre minden. Tehát véleményem szerint, eleve csak olyanhoz szabad menni, aki a teljes testet csontkovácsolja. Nemcsak a gerincet, nem csak egy-két csigolyát, hanem ugyanígy a csípőt, bokát, könyököt, vállat, stb…  Kisgyerek, kisbaba csontkovács nem sok van, úttörő terület ez még, de fantasztikus sikereket lehet vele elérni.
Még egy fontos dolog a műtétekkel kapcsolatban!
Mielőtt bárminemű ortopédiai műtétre szánnánk el magunkat, járjuk körbe, hogy nem tehető-e helyre csontkovácsolással, illetve a csontkovácsok további segítségével. Amint a műtét során elvágnak egy idegpályát, az már vissza nem nő, visszaállítani nem lehet. A műtéti beavatkozás nem állítható helyre! Az orvosok tünetmentessé és nem gyógyulttá teszik a beteget, míg a jó csontkovácsolás meg is gyógyíthatja (panasztól függően), ez a legfőbb különbség.

A csontkovácsok többsége 3-5 éves kortól vállalják a gyerekeket, itt is nézzük meg, ki ő, próbáljuk ki először magunk, milyen is ez, kérdezzük ki, nézzünk utána blogokban. De mivel általában nem kell hetente járni csontkovácsolásra, főleg, ha nincs nagy baj, így érdemes akár a messzebb levőt is felkeresni. Ajánlott csontkovácsok (a teljesség igénye nélkül): Szabó Éva (gyerekek), Váradi Tamás (http://www.varadi-tamas.hu/ ).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése